Bine ati venit !

Bine ati venit !
Sper sa va placa acest blog ! :)

3 februarie 2012

Legende despre trandafiri


Trandafirul a fascinat dintotdeauna cu farmecul si calitatile lui deosebite, fiind alaturat zeilor, atat de greci si de romani, cat si de indieni sau de persi, dar si de legendele noastre populare. Datorita structurii lui cu 30 de petale a fost asociat labirintului, dar si timpului circular. Dupa numele lui, in greaca rhodon insemnand trandafir, a fost botezata insula Rhodos.

Cantat acum 26 de secole, drept regina a florilor de catre divina Sapho, lasand in urma soapte si legende, prezenta nelipsita din scrierile lui Homer, Anacreon sau Vergiliu, folosit de Cleopatra, convinsa de puterea lui romantica, sub forma unui covor gros de petale parfumate pentru a-l seduce pe Marc Antoniu, trandafirul este astazi o emblema a Angliei, dupa ce in secolul al XV-lea a dat numele celebrului Razboi al Rozelor dintre casele de Lancaster si York, ce avea sa hotarasca viitorul casei regale a Angliei.
Sunt multi zei care isi revendica aceasta floare fascinanta. Astfel, legenda spune ca ar fi aparut odata cu zeita frumusetii din spuma marii, inconjurand ca o ghirlanda trupul Afroditei. Dar legendele Afroditei sunt nenumarate. Astfel, se spune, de asemenea, ca trandafirul s-ar fi nascut din sangele lui Adonis, ucis de Ares, drept pedeapsa ca indraznise sa se indragosteasca de Afrodita. Sau ca el ar fi aparut din lacrimile zeitei amestecate cu sangele lui Adonis, ranit de un mistret salbatic. Asa ar fi luat nastere trandafirul rosu ca sangele, cu aroma lui imbatatoare…

Trandafirul domina nu numai mitologia greaca, ci si pe cea romana. Diana, zeita vanatorii, isi revendica si ea aceasta floare cu adevarat divina. Se spune astfel ca, Rhodanthe, o preafrumoasa fata care cucerea inima oricarui muritor ce o vedea, nesocotea insistentele nenumaratilor petitori, fiind indragostita doar de soarele cel stralucitor. Neluati in seama, tinerii pretendenti au spart usa casei hotarati sa o rapeasca. Atunci, mahnita, pentru a o proteja, Diana a transformat-o intr-un trandafir, iar pe tineri, pentru a-i fi aproape, in spini. Exista insa si varianta in care la mijloc ar sta gelozia si nu mahnirea Dianei. Astfel Rhodanthe, asaltata de nenumaratii ei pretendenti, s-ar fi refugiat in templul indragitei zeite, numai ca fecioara divina, vazand frumusetea fetei, fiind cuprinsa de gelozie, a preschimbat-o intr-o floare de trandafir, iar pe tinerii inflacarati care au sfaramat portile templului, in spini.
Alta legenda spune ca trandafirul, la inceput alb, s-ar fi inrosit atunci cand Jupiter a surpins-o pe Venus scaldandu-se intr-un lac inconjurat de trandafiri. Conform unei povestiri persane, trandafirii rosii ar fi aparut insa datorita unei privighetori indragostite de un trandafir alb. Aceasta l-a imbratisat atat de strans incat spinii i-au strapuns inima si sangele a colorat florile. Este povestea care l-a inspirat pe Oscar Wilde sa scrie povestea Privighetoarea si trandafirul. 
Aparitia trandafirului galben este explicata si ea de o legenda araba. Profetul Mahomed, aflandu-se departe de casa, presimte ca este inselat de catre sotia lui, Aisha. Cerandu-i in vis o povata Arhanghelului Gavriil, primeste sfatul de a–i cere la intoarcere sotiei sa arunce obiectul pe care il va avea in mana. Schimbarea culorii acestuia va reprezenta dovada necredintei ei. La intoarcere sa, Aisha l-a intampinat cu un buchet de trandafiri albi. Aruncati, acestia au devenit galbeni.

Exista insa si legende care lasa si spiritul raului sa se amestece in zamislirea acestei minunate flori. Astfel o legenda romaneasca spune ca Dumnezeu a creat trandafirul, iar diavolul i-a facut spinii, iar Zarathustra spune ca spinii sunt o inventie diavoleasca a spiritului raului, Ahriman. Intr-o alta legenda se spune ca in paradis trandafirul era lipsit de ghimpi, acestia aparand doar dupa pacatul originar si izgonirea din gradina divina a lui Adam si a Evei. 

Trandafirul era insa si floare funerara, pe mormintele sotiilor, romanii asezand flori zdrobite, iar ziua de celebrare a stramosilor purta numele de Rosalia, trandafirul fiind si floarea spiritelor. Semnificatia funerara nu era insa prezenta doar la romani, ci si la greci, egipteni ori la celti, la care plantarea unui trandafir alb pe mormantul celor dragi simboliza pacea si fericirea in lumea de dincolo. De altfel, trandafirul sugereaza in mod profund ideea de renastere. El era adus si ca ofranda, dar si ca simbol al regenerarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu